Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Κυπερούντα


Η Κυπερούντα είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής Πιτσιλιάς στην Κύπρο, με 1516 κατοίκους . και είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής Πιτσιλιάς.
Το χωριό βρίσκεται κάτω απότην οροσειρά του Τροόδους και της Μαδαρής.Απέχει μόλις 43 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Λεμεσού και 78 χιλιόμετρα από Λευκωσία. Η Κυπερούντα κατατάσσεται στα υψηλότερα χωριά της Κύπρου, αφού εκτείνεται από τα 1130 μέχρι τα 1300 μέτρα. Συγκεκριμένα είναι το τρίτο ψηλότερο χωριό του νησιού μετά τα χωριά Πρόδρομος και Χανδριά.
Η ονομασία του χωριού προέρχεται από το φυτό «κύπερος» ή «κύπερη». Συγκεκριμένα «κύπερος» είναι ένα ζιζάνιο που ευδοκιμεί στην περιοχή και ονομάζεται επιστημονικά «cyperus rotunus» και εχει χρώμα μωβ.
Το χωριό πιθανότατα να ιδρύθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια σύμφωνα με ιστορικά κείμενα στα οποία αναφέρεται ως "Chiperonda".


Στην Κυπερούντα παράγεται το 33% της κυπριακής παραγωγής μήλων και αχλαδιών. Το πρότυπο οινοποιείο του χωριού έχει κερδίσει σε δεκάδες διαγωνισμούς. Το κλίμα του χωριού έχει κριθεί ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, και είναι ο λόγος που παλαιότερα λειτουργούσε σανατόριο στην θέση του τωρινού νοσοκομείου.

Γύψου

Η Γύψου είναι κοινότητα του κατεχόμενου τμήματος της επαρχίας Αμμοχώστου, γνωστή επίσης τοπικά ως «Σακκοχώρι», καθώς φέρεται πως στο παρελθόν οι κάτοικοι ασχολούνταν με την κατασκευή μάλλινων σακιών. Βρίσκεται 22 χλμ ΒΔ της Αμμοχώστου, στη γεωγραφική περιφέρεια Μεσαορίας. Φέρεται πως πήρε το όνομά της από ένα κοντινό μικρό βουνό που βρίσκεται ένα μίλι βορειότερα του χωριού, το Γυψόβουνο. Ο πληθυσμός της κοινότητας αυτής το 1960 ανερχόταν σε 1184 κατοίκους. Ο πληθυσμός της το 1973 υπολογιζόταν σε 1187 κατοίκους. Κατά την τουρκική εισβολή, η κοινότητα καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν όλοι οι κάτοικοί της.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ακανθού


Η Ακανθού είναι κατεχόμενη κωμόπολη της Κύπρου στην Επαρχία Αμμοχώστου και ανεξάρτητος δήμος . Προσωρινή έδρα του δήμου είναι η Αγλαντζιά, είναι ο μοναδικός δήμος της Καρπασίας. Βρίσκεται στα Βόρειο δυτικά της Αμμόχωστου σε υψόμετρο 200 μέτρα. Πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974 είχε 1294 κατοίκους. Ο δήμος έχει έκταση 50 τετραγωνικά μίλια
Η Ακανθού αναφέρεται πρώτη φορά σε γραπτές πηγές με αυτή την ονομασία το 1383. Είναι από τους μικρότερους δήμους της Κύπρου σε πληθυσμό αλλά και από τους παλιότερους , αναγνωρίστηκε δήμος το 1908 και μετά από εκλογές πρώτος δήμαρχος ήταν ο Κυριάκος Χατζημιχάλης. Το 1850 λειτούργησε το πρώτο σχολείο στην Ακανθού και από το 1929 νηπιαγωγείο. Επίσης ονομαστά ήταν τα ξυλόγλυπτα που κατασκευάζονταν στην πόλη και εξάγονταν από το λιμανάκι στον ορμίσκος των Νεράδων.

Όσον αφορά την έκταση, ο Δήμος Ακανθούς είναι ο μεγαλύτερος στην Κύπρο, και η Ακανθού ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός. Όσον αφορά τον πληθυσμό, το 1960 ήταν ο 16ος μεγαλύτερος οικισμός στην επαρχία Αμμοχώστου και ο 57ος  στην Κύπρο.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Επισκοπή Πάφου


Η Επισκοπή Πάφου είναι μια Επισκοπή που ανήκει εκκλησιαστικά στην Εκκλησία της Κύπρου. Προστάτες της Επισκοπής είναι ο Άγιος Πανάρετος Επίσκοπος Πάφου που πέθανε το 1790 και τιμάται η μνήμη του την 1η  Μαΐου, καθώς και ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος που τιμάται δύο φορές κατ΄ έτος, στις 24 Ιανουαρίου και 28 Σεπτεμβρίου.
Σήμερα, η Ιερά Μητρόπολις Πάφου, η οποία είναι και η πρώτη τη τάξει Μητρόπολη της Εκκλησίας της Κύπρου' περιλαμβάνει τις αρχαίες Επισκοπές Πάφου και Αρσινόης. Ο Σημερινός Επίσκοπος της Μητροπόλεως είναι ο Μητροπολίτης Πάφου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Αρσινόης και Ρωμαίων Γεώργιος.


Βοηθός του Μητροπολίτη Πάφου, είναι ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Αρσινόης, Επίσκοπος Επισκοπής Αρσινόης που ανασυστάθηκε το 1996, με πρόταση του τότε Μητροπολίτου Πάφου και νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.
Υπό την επίβλεψη της Μητροπόλεως Πάφου λειτουργούν στη περιφέρειά της κατηχητικά σχολεία όλων των τύπων, κοινωνική πρόνοια, φιλόπτωχος αδελφότητα, φιλικοί κύκλοι κυριών καθώς και σχολή βυζαντινής μουσικής.

Πρόδρομος Λεμεσού


Ο Πρόδρομος είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού της Κύπρου στη γεωγραφική περιφέρεια της Νότιας Μαραθάσας, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού. Αναφέρεται πάντα με το προσδιοριστικό "Λεμεσού" προς διάκριση από το χωριό Πρόδρομος της Πάφου.
Είναι κτισμένος σε μέσο υψόμετρο 1.420 μέτρων από το μέσο όρο της στάθμης της θάλασσας και είναι το ψηλότερο χωριό της Κύπρου.(Συγκεκριμένα εκτείνεται από τα 1300 μέτρα μέχρι τα 1540 μέτρα.) Δέχεται μια πολύ ψηλή μέση ετήσια βροχόπτωση, που φτάνει τα 922 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του καλλιεργούνται διάφορα είδη φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων (μηλιές, κερασιές, δαμασκηνιές, αχλαδιές και ροδακινιές). Ο Πρόδρομος είναι ιδιαίτερα γνωστός για την εξαιρετική ποιότητα των μήλων του. Ωστόσο η μεγαλύτερη έκταση του χωριού είναι ακαλλιέργητη. Μέρος του κρατικού δάσους του Τροόδους εμπίπτει στα διοικητικά του όρια.
Ο Πρόδρομος χαρακτηρίζεται από ψυχρό και βροχερό χειμώνα και δροσερό και ξηρό καλοκαίρι Κατά τους χειμερινούς μήνες, εκτός από την πολύ ψηλή βροχόπτωση, δέχεται και αρκετή χιονόπτωση. Το χιόνι, που το ύψος του συχνά ξεπερνά το ένα μέτρο, καλύπτει το έδαφος για αρκετές εβδομάδες, το δε κρύο είναι τσουχτερό, με θερμοκρασίες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι κάτω του μηδενός. Το 1973 και το 1974 καταγράφηκε στο χωριό ακραία χαμηλότερη θερμοκρασία –8 ο Κελσίου

Το όνομα του χωριού είναι αγιολογικό, από το όνομα του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η ανοικοδομημένη εκκλησία του. Επίσης, κοντά στο χωριό και προς τα νοτιοανατολικά του, υπήρχε παλιό γνωστό μοναστήρι, εκείνο της Τρικουκκιάς, αφιερωμένο στην Παναγία.

Άγιος Δομέτιος

Ο Άγιος Δομέτιος είναι συνοικία στα δυτικά της Λευκωσίας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου από το 1986. Έχει έκταση 12 τ.χ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 160 μέτρων. Το μεγαλύτερο τμήμα του δήμου , τα 4/5, βρίσκεται από το 1974 υπό Τούρκικη κατοχή. Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία και τον διασχίζουν οι χείμαρροι Σιέμμα και Τζιηννάρ, παραπόταμοι του Πεδιαίου. Μεγάλη συνοικία του δήμου είναι και η ενορία του Αγίου Παύλου.



Αναφέρεται για πρώτη φορά στη Φραγκοκρατία σαν φέουδο. Μέχρι τα νεότερα χρόνια ήταν μικρό χωριό με δύο εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δομετίου. Το όνομα του το οφείλει στον Άγιο Δομέτιο τον Πέρση. Στον Άγιο Δομέτιο υπάρχει το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου το οποίο άνοιξε για το κοινό το 2004.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Πελέντρι

Το Πελέντρι ή Πελένδρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 1074 κατοίκους.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές αναφορικά με την προέλευση του ονόματος του χωριού: α) Το όνομα Πελέντρι και Πελέντρια που χρησιμοποιείτο τα παλαιότερα χρόνια προήλθε από ένα φυτό που φύτρωνε άφθονο στην περιοχή και ονομαζόταν Φελάνδριο (οινάνθη). Ο Θεόφραστος αναφέρει ότι από τα φύλλα αυτού του φυτού, που ήταν πολύοσμα, κατασκευάζονταν οινάνθινον μύρο.
β) Στην περιοχή φυτρώνει σε αφθονία ένα είδος μανιταριού το οποίο οι κάτοικοι ονομάζουν Πέλεντρο. Είναι ένα δηλητηριώδες μανιτάρι με γεύση πικρή και στυφή και με διακριτικό γνώρισμα την εμφάνιση, γιατί είναι πολύ μεγαλύτερο από τα γνωστά είδη μανιταριών. Ο Ν. Κληρίδης, όμως, αναφέρει ότι το μανιτάρι πήρε το όνομα του από το χωριό.
γ) Σε ένα γαλλικό περιοδικό αναφέρεται ότι το χωριό πήρε το όνομα του από ένα αρωματικό χόρτο που φύτρωνε στο χωριό που ονομάζεται Πεδέντρι κι έτσι ονομάστηκε Πελέντρι.
δ) Μία τέταρτη εκδοχή υποστηρίζει ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από το επώνυμο μεσαιωνικής οικογένειας που το κατείχε κάποτε ως φέουδο (πριν το 1353). Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει την οικογένεια Πελεντρί.




ε) Τέλος, σύμφωνα με νεότερες εκδοχές το Πελέντρι ονομαζόταν παλιά Πολυδέντρι, γιατί υπήρχαν πολλά δέντρα. Αργότερα για συντομία άλλαξε την ονομασία του σε Πελέντρι.

Παραλίμνι

Το Παραλίμνι είναι πόλη και δήμος της Κύπρου, από το 1986, στην Επαρχία Αμμοχώστου στα νότιο ανατολικά της νήσου. Βρίσκεται στην περιοχή των κοκκινοχωρίων και έχει πάρει το όνομα του από τη λίμνη Παραλιμνίου δίπλα στην οποία είναι χτισμένο. Είναι ο μεγαλύτερος δήμος του ελεύθερου τμήματος της επαρχίας Αμμοχώστου.Το Παραλίμνι είναι γνωστό από τους ελληνιστικούς χρόνους , στην περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Λεύκολλα. Στον μεσαίωνα στην περιοχή υπήρχαν διάσπαρτοι μικροί αγροτικοί οικισμοί , ανασκαφές έχουν δείξει ότι αυτοί οι οικισμοί εγκαταλείφθηκαν , τον 7ο αιώνα επακόλουθο των αραβικών επιδρομών, και οι κάτοικοι τους μετακινήθηκαν στη περιοχή της σημερινής πόλης. Κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού γνώρισε το 1974 μετά την Τούρκικη εισβολή αφού δέχτηκε πολλούς πρόσφυγες. Τμήμα του δήμου βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη.Ο Πρωτάρας είναι παραθαλάσσιο προάστιο του Παραλιμνίου με όμορφες αμμώδεις παραλίες και πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Εκεί πιστεύεται βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Λεύκολλας.

Νέα Δήμματα


Τα Νέα Δήμματα είναι ένα χωριό που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Κύπρου.
Την ονομασία του την πήρε από το ‘δέσιμο’ του νερού του ποταμού κατά μήκος του, με σκοπό τη δημιουργία μικρών λεκάνων για την άρδευση και την πόση των ζώων.


Τα Νέα Δήμματα δεν βρίσκονταν πάντα στη σημερινή τους τοποθεσία. Τα (παλιά) Δήμματα αρχικά ήταν βοσκότοπος, στην περιοχή της σημερινής Χρυσοπατερίτισσας πάνω από τον Πωμό, στον οποίο ένα ζευγάρι εκ του οποίου η γυναίκα καταγόταν από τη Λυσό και ο άντρας από την Κινούσα, έκτισαν εκεί το σπίτι τους για δική τους ευκολία στη βοσκή των ζώων. Ένας άλλος λόγος της τοποθεσίας του ήταν η προστασία από τις επιδρομές των Αράβων (Σαρακηνών).
Σταδιακά το χωριό μεγάλωσε και έφτασε τον αριθμό των δεκατεσσάρων οικογενειών. Επί Αγγλοκρατίας απαγορεύτηκε η βοσκή με πρόσχημα την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας. Ο βασικός λόγος ήταν ότι οι κάτοικοι του χωριού λόγω της θέσης του στο δάσος τροφοδοτούσαν αντάρτες και φυγόδικους, οπότε το 1950 οι Άγγλοι αποφάσισαν να μεταφέρουν το χωριό στη σημερινή του τοποθεσία, όπου και το ονόμασαν Νέα Δήμματα. Γι’ αυτό και το χωριό οφείλει το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του στο αγγλικό πρότυπο της τότε εποχής.

Λακατάμια

Η Λακατάμια είναι συνοικία της Λευκωσίας και ανεξάρτητος δήμος από το 1986. Η Λακατάμια χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Λακατάμια και βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρα, κατά την απογραφή του 2002 είχε 28.477 κάτοικους. Στη Λακατάμια βρίσκεται το αεροδρόμιο Λευκωσίας.Η παλιότερη γραπτή μαρτυρία για τη Λακατάμια είναι το 1436 όταν ο κόμης της Τρίπολης Πέτρος Λουζινιάν τη χάρισε στη ανιψιά του Καρλότα. Κατά την φραγκοκρατία στην περιοχή υπήρχαν φέουδα και αγροτικοί οικισμοί, με την κατάκτηση της Κύπρου από του Οθωμανούς Τούρκοι εγκαταστάθηκαν στη Λακατάμια. Την περίοδο αυτή υπήρχαν τρεις οικισμοί που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής Λακατάμιας , αυτοί ήταν η Πάνω Λακατάμια, η Κάτω Λακατάμια, και ο Κουλουράτος. Στις ταραχές του 1957-1958 οι Τούρκοι κάτοικοι της την εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στην Λευκωσία. Μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974 δέχτηκε την εγκατάσταση πολλών προσφύγων με επακόλουθο την πληθυσμιακή αύξηση της, από 5000 κάτοικους το 1973 σήμερα έχει γύρω στους 40000. Στη Λακατάμια εγκαταστάθηκαν και οι κάτοικοι των Μαρωνίτικων χωριών δημιουργώντας τη σημερινή Μαρωνίτικη κοινότητα.Η ονομασία πιστεύεται ότι προέρχεται από τα αλακάτια με τα οποία αντλούσαν νερό από τα πηγάδια, ιστορικοί του μεσαίωνα την αναφέρουν σαν Αλακαταμία. Μία άλλη εκδοχή λέει ότι προέρχεται από την ονομασία των αρχαίων Λακεδαιμόνιων που παραφρασμένη έφτασε έτσι σήμερα.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Αγία Νάπα


Η Αγία Νάπα είναι κωμόπολη της Κύπρου στην Επαρχία Αμμόχωστου και ανεξάρτητος δήμος από το 1986. Βρίσκεται πιο ανατολικά από το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια. Λόγω των αμμωδών παραλιών της είναι δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός. Το όνομα Αγία Νάπα προέρχεται από ομώνυμο μοναστήρι που κατά την Ενετική κατοχή βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.

Η ανατολικότερη γωνιά της Κύπρου με ξανθές αμμουδιές, κοσμοπολίτικη και χαρούμενη ατμόσφαιρα,με πολυτελή ξενοδοχεία,πόλος έλξης αμέτρητων επισκεπτών στους οποίους μοιράζει απλόχερα κάθε είδους ευχάριστες αναμνήσεις και εμπειρίες!

Στρουμπί


Το Στρουμπί είναι χωριό της Επαρχίας Πάφου. Βρίσκεται στο δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς και απέχει 18 περίπου χιλιόμετρα από το Δήμο Πάφου. Το χωριό έχει μεγάλη ιστορία, και ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό για τα πολύ καλής ποιότητας κρασιά του. Έτσι δεν είναι τυχαίο που οι κάτοικοι του χωριού καθιέρωσαν από τον Αύγουστο του 1982 το ετήσιο φεστιβάλ τους με την ονομασία «Τα Διονύσια» προς τιμή του αρχαίου Έλληνα θεού Διόνυσου. Στο χωριό υπήρχαν πάνω από 5 εργοστάσια επεξεργασίας σταφυλιών τα οποία όμως έχουν κλείσει λόγω της βιομηχανοποίησης και της αστυφιλίας. Στην περιοχή του Στρουμπιού τώρα στεγάζεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο κρασιού στο νησί "ΣΟΔΑΠ - ΚΑΜΑΝΤΕΡΕΝΑ". Ο πληθυσμός μετά από πρόσφατη απογραφή υπερβαίνει τους 600 εγγεγραμμένους κατοίκους που ζουν μόνιμα στο χωριό.

Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό πήρε την ονομασία του από το χώρο που ήταν κτισμένο το παλιό χωριό, όπου βρισκόταν σε χώρο στρουμπουλό όπως και η γύρω περιοχή. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το χωριό ανήκει σε κάποιον που ονομαζόταν Στρουμπής. Το Στρουμπής σήμαινε κοντό και χοντρό άνθρωπο που έμοιαζε με στρόμβο.

Σίμου

Η κοινότητα της Σίμου βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Χρυσοχούς και 28 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 410 μέτρων και δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 620 χιλιοστόμετρα και στην περιοχή του καλλιεργούνται κυρίως αμπέλια οινοποιησήμων ποικιλιών, όσπρια, σιτηρά, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές, ελιές και λίγα φρουτόδεντρα. Από συγκοινωνιακής άποψης η Σίμου συνδέεται με το χωριό Φιλούσα στα βόρεια και στα νοτιοανατολικά με το χωριό Δρύμου. Δύο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του χωριού βρίσκεται το γνωστό γεφύρι του Σκάρφου κτισμένο πάνω στον ομώνυμο ποταμό.


Το χωριό υπήρχε κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας με την ίδια ακριβώς ονομασία. Ωστόσο σε παλιούς χάρτες αναγράφεται όχι ως Simou αλλά ως Sima. Σύμφωνα με τον ντε Μας Λατρί κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το χωριό ήταν ιδιωτικό φέουδο της οικογένειας Zappe. Γόνος της οικογένειας αυτής, η Helene Zappe, το έδωσε σαν προίκα της στον Charles de Lusignan όταν τον παντρεύτηκε. Ο ίδιος αυτός ευγενής, της βασιλικής οικογένειας των Λουζινιανών, ήταν ιδιοκτήτης και άλλων σημαντικών χωριών όπως η Λάπηθος και το Κίτι.

Γιόλου


Γιόλου ονομάζεται ένα χωριό της Επαρχίας Πάφου, 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνδέεται με την Πάφο στα νοτιοδυτικά και στα βόρεια συνδέεται με την Χρυσοχού.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την ονομασία της κοινότητας, με πιο επικρατέστερες της ταύτιση του ονόματος της με το Θεό των ανέμων Αίολο και την τουρκοκυπριακή λέξη yiol, που σημαίνει δρόμος, αφού το χωριό βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει την Πάφο με την Χρυσοχού. Επειδή όμως το χωριό βρίσκεται σημειωμένο με το ίδιο όνομα σε παλιούς χάρτες της εποχής πριν από την τουρκική κατάκτηση της Κύπρου (1570-1571), θεωρείται πιθανότατο ότι οφείλει την ονομασία του στο όνομα Φεουδάρχη ιδιοκτήτη του κατά την εποχή της Φραγκοκρατίας ή ακόμη της Βυζαντινής εποχής.
Η Κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Παναγία Χρυσελεούσης και στο χωριό υπάρχουν εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο, Άγιο Μάρκο, Αγία Ειρήνη, Άγιο Αρκάδιο, Άγιο Νηπίο και στον Προφήτη Ηλία.
 Στο χωριό υπάρχει επίσης και λειτουργεί ο παλιός παραδοσιακός αλευρόμυλος, ο οποίος εξυπηρετεί σχεδόν όλα τα γύρω χωριά της επαρχίας Πάφου.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Τσάδα

   Η Τσάδα είναι χωριό της Επαρχίας Πάφου στην Κύπρο. Απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Πάφου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Το κλίμα της είναι κάπως ψυχρό το χειμώνα, αλλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχει πολύ δροσερό κλίμα και κυρίως δεν έχει υγρασία που σήμερα είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα στην πόλη της Πάφου.
    Στην Κοινότητα Τσάδας υπάρχουν, η Εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας, το μοναστήρι του Σταυρού της Μίθθας και τα ξωκλήσια της Αγίας Μαρίνας, των Αγίων Κων/νου και Ελένης, καθώς επίσης και το Αγίασμα της Αγίας Ελένης. Στον οικισμό μπορείτε να επισκεφτεί το μοναστήρι του Σταυρού της Μίθθας, τις παλιές πετρόχτιστες βρύσες του χωριού (Γερόλακκος, Ροδκιός και Πυάθκια), την κεντρική εκκλησία του χωριού, Παναγία Χρυσελεούσα, με την θαυματουργή εικόνα. Στον οικισμό μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Μουσείο που αποτελεί και την πατρική οικεία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στο οποίο υπάρχει ξεναγός, αλλά και το τοπικό πετρόχτιστο οινοποιείο.

    Από τη Τσάδα, καταγόταν ο ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 Ευαγόρας Παλληκαρίδης και πέθανε σε ηλικία 18 ετών με απαγχονισμό. Παρ' όλα αυτά θα ζει πάντα στην καρδιά όλων μας και θα είμαστε πάντα περήφανοι που είμαστε συμπατριώτες του!

Πόλη Χρυσοχούς

Η Πόλη, όπως είναι γνωστή στην Κύπρο , ή Χρυσοχού - Πόλη της Χρυσοχούς γνωστότερη στον υπόλοιπο κόσμο, είναι κωμόπολη και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου στην Επαρχία Πάφου. Βρίσκεται στον κόλπο της Χρυσοχούς στα βόρειο δυτικά της νήσου, έχει έκταση 1,870 εκτάρια, πληθυσμό 2000 περίπου κατοίκους και είναι ο μικρότερος δήμος της Κύπρου. Από τα αξιοθέατα της πόλης είναι το αρχαιολογικό μουσείο , το μουσείο - κέντρο πολιτισμού και τα λουτρά της Αφροδίτης.


Η πόλις της Χρυσοχούς θεωρείται συνέχεια του αρχαίου Μάριου , υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από την νεολιθική εποχή. Στον μεσαίωνα στη περιοχή άκμασε μια άλλη πόλη η Αρσινόη που εγκαταλείφθηκε τον 7ο αιώνα επακόλουθο των αραβικών επιδρομών. Η πόλη κατά των μεσαίωνα ήταν έδρα επισκόπου. Προβιβάστηκε σε δήμο το 1882 και είναι από τους παλιότερους δήμους της νήσου.







Γεροσκήπου

Η Γεροσκήπου είναι κωμόπολη της Κύπρου ανατολικά της Πάφου, με πληθυσμό 7.500 κατοίκους. Η μυθολογία λέει ότι η θέα της ομορφιάς, Αφροδίτη είχε τους κήπους της εδώ. Απ' εκεί προέρχεται άλλωστε και τ' όνομά της: Γεροσκήπου < Ιερός + κήπος. Είναι γνωστή για την Πεντάτρουλλη Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 9ου αι. και τις μοναδικές στο είδος τους αγιογραφίες της. Γνωστά είναι επίσης και τα λουκούμια που παρασκευάζονται εδώ τα τελευταία 100 χρόνια. Αν επιλέξετε να επισκεφτείτε την Πάφο, μην ξεχάσετε να περάσετε και από αυτό το πανέμορφο χωριό!

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Κανναβιού

H κοινότητα Κανναβιού βρίσκεται στην επαρχία Πάφου. Γειτονεύει με τις κοινότητες: Άγιος ΔημητριανόςΨάθιΑσπρογιά. Είναι πολύ φημισμένη για το φράγμα της. Το φράγμα της είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Κύπρου και προσφέρει ολόχρονα μεγάλης ποσότητες νερού στην επαρχία της Πάφου.


Άγιος Δημητριανός

Ο Άγιος Δημητριανός βρίσκεται κοντά στη Πόλη Χρυσοχούς, της επαρχίας Πάφου.
Είναι ένα ημιορεινό χωριό με τη χαρακτηριστική του, φιλοξενία που βρίσκεις στους ανθρώπους των χωριών και που σήμερα χάθηκε στις Κυπριακές Πόλεις. Δίπλα από την είσοδο στο χωριό θα δείτε ένα παλιό δοχείο νερού που χρησιμοποιείται για την παροχή των ζώων των κατοίκων με το νερό.
Λίγα μέτρα πιο πάνω στο δρόμο, ξεκινά ένα φυσικό μονοπάτι. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο, το έναν μακρύ δρόμο και σε μικρή απόσταση το άλλο, το πρώτο είναι 4 χιλιόμετρα και 3 χιλιόμετρα το άλλο αντίστοιχα.
Στα μισά του δρόμου θα συναντήσετε μια περιοχή που ονομάζεται «Arnies» όπου υπάρχει μια ανεξάντλητη πηγή νερού.
Σε περασμένες εποχές οι κάτοικοι της περιοχής τη χρησιμοποιούσαν για πόση, πλύσιμο των ρούχων τους, το πότισμα των ζώων τους και άρδευση τα χωράφια τους.
Υπάρχουν χρήσιμες ενδείξεις στα μονοπάτια προσδιορισμό των φυτών τοπικής πανίδας και λίγα καθιστικά, όπου μπορείτε να σταματήσετε για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα.
Μην ξεχάσετε να επισκεφτείται αυτό το πανέμορφο χωριό!!!!!!!!!

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Παναγιά

Η Παναγιά είναι επίσης ένα χωριό της επαρχίας Πάφου γνωστό και ως τόπος καταγωγής του εθνάρχη Μακάριου (του πρώτου προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας). Στην Παναγιά μπορείς να δεις μέσα από μία πανέμορφη διαδρομή ολόκληρη σχεδόν την ορεινή Κύπρο. Επίσης να εφοδιάσεις την κάβα σου με καλό κρασί και να κάνεις σύντομες αποδράσεις στα χιόνια τα οποία βάφουν άσπρο ολόκληρο το χωριό τους χειμερινούς μήνες. 

Έμπα

Η Έμπα είναι άλλο ένα όμορφο χωριό της επαρχίας Πάφου. Βρίσκεται κι αυτό κοντά στην Πέγεια και θα σας συνιστούσα να το επισκεφτείτε τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Το χωριό στεγάζει τόσο δημοτικό σχολείο για τα παιδιά του χωριού όσο και γυμνάσιο αλλά και Λύκειο στα οποία δε φοιτούν μόνο οι μαθητές του χωριού, αλλά και παιδιά από τα γειτονικά χωριά (Πέγεια, Χλώρακα, Τάλα, Κισσόνεργα, Λέμπα κ.ά. Επίσης υπάρχουν πολλά αξιόλογα μέρη να επισκεφτείτε, εκκλησίες κ.ά. 

Το χωριό έχει πανέμορφη θέα και θα περάσετε υπέροχα!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πέγεια2

Η Πέγεια βρίσκεται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου και είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα χωριά της Κύπρου, καθώς δεν της λείπει ούτε η τεχνολογία αλλά ούτε και αγάπη που χαρακτηρίζει τους κατοίκους της. Η Πέγεια έχει υπέροχες παραλίες τις οποίες δεν πρέπει να παραλήψεις να επισκεφτείς το καλοκαίρι. Επίσης έχει υπέροχα αξιοθέατα, όπως η βρύση των Πεγειώτισσων, το φαράγγι του Άβακα, ο Γερόνησος, το δάσος της Πυκνής κ.ά. Επίσης έχει πολλές εκκλησίες, όπως Τα Εισόδια της Θεοτόκου, Ο Άγιος Γεώργιος κ.ά. Μην παραλήψετε να το επισκεφτείτε!!!!!!!!!!


Κάθηκας


Ο Κάθηκας, είναι άλλο ένα ωραίο χωριό της επαρχίας Πάφου, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πέγεια(για το οποίο μιλήσαμε κάποια άλλη φορά). Το καλοκαίρι του χωριού αυτού είναι πού δροσερό και ο χειμώνας του παγωμένος και συχνά με χιόνια! Σας συνιστώ να το επισκεφτείτε ανεπιφύλακτα! Το χωριό αυτό έχει υπέροχα παραδοσιακά ταβερνάκια στα οποία μπορείται να ξεκοθραστείτε και να απολαύσετε τις λιχουδιές της κυπριακής κουζίνας, αλλά και τον φρέσκο αέρα του χωριού.

Πέγεια

Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Κύπρου είναι η Πέγεια! Σας διαβεβαιώ πως αξίζει να την επισκεφτείτε.Βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και μπορείτε να χαρείτε τις υπέροχες τις θάλασσες τα καλοκαίρια και τους ήπιους χειμώνες της!Οι κάτοικοί της είναι φιλόξενοι και αγαπημένοι μεταξύ τους. Επίσης υπάρχουν πολλά και υπέροχα μέρη για να επισκεφτείς και να περάσεις όμορφες στιγμές με τους φίλους ή την οικογένειά σου. Σου εγγυούμαι πως θα περάσεις υπέροχα, ξεφεύγοντας από την ρουτίνα της καθημερινότητας ενώ ταυτοχρόνως θα ξεκουραστείς και θα ηρεμήσεις. Κι εγώ εξάλλου από την Πέγεια κατάγομαι! Γι΄ αυτό μην το σκέφτεσαι στιγμή!